U bent hier...

De educatieve bijenstanden in Vlaanderen

In het kader van het Europees bijenteeltproject werden in Vlaanderen zeven educatieve bijenstanden opgericht, waarvan 1 beheerd door AVI vzw, 1 door VNIF vzw en 5 door de Koninklijke Vlaamse Imkerbond vzw. Het opzet voorziet als absolute prioriteit de vorming van de imkers en de ondersteuning van de imkerij in het algemeen. De informatie van en naar het grote publiek, is daarbij een niet onbelangrijke, maar secundaire activiteit. Elke educatieve bijenstand heeft de vrijheid van keuze om deze opgaven op een eigen manier in te vullen. Jaarlijks wordt er een evaluatievergadering georganiseerd waarop de vertegenwoordigers van de verschillende educatieve bijenstanden hun jaarverslag toelichten en de planning voor de komende periode voorstellen.

 

Educatieve Bijenstand Fort V te Edegem (AVI vzw)

De educatieve bijenstand is een ontmoetingsplaats voor alle imkers, ongeacht de vereniging of koepelorganisatie waar hij/zij aangesloten is. Hij wordt beheerd door AVI vzw en gesteund door de E.U., de Vlaamse Gemeenschap, het VVCB en de gemeente Edegem.

Zijn kernactiviteiten liggen op het educatieve vlak en spitsen zich toe op de scholing en beroepsopleiding van de imkers. In dit kader worden diverse activiteiten georganiseerd en diensten aangeboden, zoals ondermeer 

 • praktijkgerichte cursussen voor beginnende en gevorderde imkers
 • bij- en nascholingsactiviteiten voor imkers
 • studievergaderingen (iedere derde maandag van de maand)
 • demonstratiedagen (o.m. zuiveren van was, wafelen van wasraat, enz.)
 • het telen van geselecteerde bijenkoninginnen
 • het aanbod om gebruik te maken van de bijhorende bevruchtingstand
 • helpen zoeken (en bemiddelen) naar plaatsen om bijenvolken te zetten.
 • enzovoort

In het verlengde hiervan kunnen imkers, onder bepaalde voorwaarden, gebruik maken van de bestaande infrastructuur. Zo is er ruimte voorhanden om bijenvolken te plaatsen, wordt de mogelijkheid geboden om honing te slingeren, zijn er les- en vergaderlokalen ter beschikking en kunnen imkers gebruik maken van gespecialiseerde imkermaterialen.

In tweede instantie strekt de educatieve opdracht zich uit naar het grote publiek. De educatieve bijenstand heeft als bijkomende taak, de imkerij en het belang ervan te promoten. Dit gebeurt door o.a. het organiseren van rondleidingen op afspraak voor scholen, verenigingen en groepen. Daarenboven wordt de site opengesteld voor alle belangstellenden op de zondagnamiddagen van de maanden mei,  juni,  juli en augustus.

Naast de specifiek opvoedende taak, profileert de educatieve bijenstand zich tevens als onderzoek- en ondersteunend centrum in het kader van diverse projecten. Zo wordt er praktijkgericht onderzoek verricht naar het poetsgedrag van bijen, de warmtebehandeling van bijenvolken, het herbevolken van het bijenbestand en voert men er een aantal taken uit voor het ‘Praktijkcentrum Bijen’.

In het Europese ‘BLUP-selectieprogramma’ (Best Linear Unbiased Prediction) speelt de Educatieve Bijenstand Fort V een centrale rol als

 • coördinator van het project
 • toezichthouder op het naleven van de richtlijnen van de overeenkomst
 • coördinator van de werking van de teeltstanden
 • raadgever en supervisor van de deelnemende telers en imkers
 • verantwoordelijke voor de verspreiding van kwaliteitsvol teeltmateriaal

De educatieve bijenstand houdt daarenboven voortdurend contact met de diverse lokale en supra-lokale overheden met de bedoeling de imkerij in z’n geheel te promoten en te ondersteunen.

Adres: Educatieve Bijenstand ‘Fort V’ – Fort V-straat te 2650 Edegem

Jan Jespers – P.R. De Vosstraat 71 te 2640 Mortsel (03.312.01.38) -   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

De overige educatieve bijenstanden

 • Educatieve bijenstand ‘Op ’t Sonnis’  (VNIF vzw) - Heerstraat 2 te Helchteren

Albert Van Dijck - Eynderweg 14 te 3530 Helchteren (011.52.63.53) – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 • Educatieve bijenstand ‘De Averegten’  (konVIB vzw) - Langendijk 17 te Heist-op-den-berg

Roger Van Weert - Hogeweg 8 te 2221 Booischot (015.22.37.03)

 • Educatieve bijenstand ‘Nieuwenhoven’ (konVIB vzw) - Hasseltsesteenweg te Sint-Truiden

Hubert Swinnen - Bautershoven 103 te 3800 St.-Truiden (011.38.46.14) – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 • Educatieve bijenstand ‘De Gavers’ (konVIB vzw) – Meerstraat 5 te Harelbeke

Frans Declercq - Bollenhoek 18 te 8540 Deelrijk (056.77.69.10)

 • Educatieve bijenstand ‘Abdij van ’t Park’ – Abdij van ’t Park 7 te Heverlee

Staf Kamers - Goede Haardlaan 3 te 3001 Heverlee (016.22.12.87) – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 • Educatieve bijenstand ‘Poekepark’  - Kasteelstraat 26 te 9880 Poeke (Aalter)

Raf Braeckevelt - Buisstraat 4 te 9880 Aalter (09.374.16.98)  - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Website door Alexander Struelens