U bent hier...

Vlaams Vulgarisatiecentrum voor Bijenteelt vzw (VVCB vzw)

‘Het Vlaams Vulgarisatiecentrum voor Bijenteelt vzw’ (VVCB vzw), stelt zich tot doel de bijenteelt te bevorderen door het verzamelen van documentatie, het in stand houden van een bibliotheek, het vulgariseren van technische en wetenschappelijke informatie naar de bijenteeltpraktijk en het ondernemen van diverse acties die voor de bijenhouderij in Vlaanderen van nut kunnen zijn. Zo verzorgt het VVCB ondermeer, in samenwerking met de plaatselijke imkervereniging ‘De Vlaamse Bij’, de informatiestand met betrekking tot de imkerij op de tweejaarlijkse land- en tuinbouwbeurs ‘Agriflanders’ in de hallen van Flanders Expo te Gent (zie ook http://www.agriflanders.be/standhouder/de-vlaamse-bij).

 

De vulgariserende en wetenschappelijke bibliotheek over bijen en bijenteelt, die o.m. een historische boekencollectie omvat van werken vanaf de 17e eeuw, kan op afspraak geraadpleegd worden. Daarnaast bezit VVCB vzw een waardevolle collectie historisch materiaal en een unieke verzameling gravures, heraldiek, filatelie en numismatiek over bijen en bijenteelt. Tevens heeft het centrum de uitzonderlijk waardevolle, historische ‘Eva Crane-collectie’ van de IBRA (International Bee Research Association) onder zijn hoede. 

 

 

Het ‘Vlaams Vulgarisatiecentrum voor Bijenteelt vzw’ is gevestigd in het ‘Streekcentrum Huysmanhoeve’, eigendom van de Provincie Oost-Vlaanderen en ideale uitvalsbasis voor een verkenning van het Meetjesland. Het monumentale poortgebouw van het domein dateert uit de middeleeuwen en is een beschermd monument. De ganse site is geklasseerd als dorpsgezicht. Het administratief centrum van het VVCB bevindt zich in het hoevegebouw, de bijhorende experimentele bijenstand in de aanpalende boomgaard. 

Praktische informatie

  • VVCB vzw  
     
voorzitter prof.dr.ir. Octaaf Van Laere – F. De Kokerlaan 13 te 9940 Evergem
(tel. 09.253.91.63 – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )
secretariaat Herwig Ramon – Heisbosstraat 3 te 9070 Destelbergen 
(tel. 09.328.54.53 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )
www.bijenteelt.eu en www.bee-house.eu 
bezoek na afspraak

 

  • Streekcentrum Huysmanhoeve  
     
voorzitter Bus 1 (zijstraat van de Peperstraat) te 9900 Eeklo
(tel. 09.327.04.47)
secretariaat Plattelandscentrum Meetjesland vzw
(tel. 09.379.78.37 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
bezoek hoeve en cafetaria – van 1 april tot 1 oktober – toegang gratis
(woensdag t/m zondag en feestdagen van 11u tot 18u) 
 
 
Website door Alexander Struelens